Heb jij wavy hair, ook wel bekend als krul type 2? En ben je opzoek naar een vaste basis in je routine? Dan is deze blog voor jou! In de kapsalon Bonita Cabello, heb ik een vaste routine voor de curlygirls die bij ons in de salon komen en deze wil ik met jullie delen. We richten ons hierbij op het behouden en optimaliseren van de natuurlijke slag/krul, het verminderen van pluis en het hydrateren van het haar. We nemen je dit keer mee in de was routine.
Zoals bij bijna alles in het leven, is het belangrijk om een goede basis te hebben. We gaan er daarom ook vanuit dat jouw haar in 'normale' staat is bij deze routine. Voor de dames met (extreem) beschadigd, vet, poreus of droog haar, kan een diepere reiniging of voeding nodig zijn, maar ook voor jullie is deze basis belangrijk en is het enige verschil (meestal) is dat er iets extra's aan deze routine toegevoegd moet worden.
Stap 1: Reiniging
Dit is de belangrijkste stap bij ons in de salon. Want gezond haar begint écht met een schone/gezonde hoofdhuid. Gevolgen van een slechte reiniging zijn daarom ook: droog haar, breekbaar haar, haaruitval en hoofdhuidirritaties.
Een scalp brush zoals de foto hiernaast, is een super handige tool om het reinigen van de hoofdhuid op de ju
iste manier te laten gebeuren. Daarnaast kent deze borstel nog meer voordelen zoals o.a.: Haargroei stimulatie en ontspanning. Je leest meer over deze brush op onze website.
Bestel hem nu via de knop hieronder!
In de curly girl methode zijn 3 verschillende soorten reinigingen:
Final wash / detox
Shampoo
Co-Wash
Final wash / Detox
Beide doen hetzelfde maar werken o zo anders. Ik zal het verschil vanaf mijn oogpunt aan jullie uitleggen. Ten eerste zijn het allebei diep reinigende producten en is het doel dat ze de build up uit je haar verwijderen. Maar wat is dan het verschil?
Een final wash is een shampoo waar sulfaten en vaak nog meer slechte chemicaliën in zitten. Wij vinden het daarom ook jammer dat dit in de CG wereld zo vaak nog gebruikt word omdat er inmiddels veel gezondere opties zijn en zo kom je bij een detox.
Een detox is ook wel een ECO CG final wash, vaak vind je dit in de vorm van een scrub of een klei wat met natuurlijke ingrediënten is gecreëerd. We adviseren om 1 van de 2 eens in de maand te gebruiken om het haar en de hoofdhuid schoon en gezond te houden.
**Aanbevolen producten:**
Shampoo
Gebruik een shampoo eens of twee keer per week maximaal. Was het haar 2 keer achter elkaar, de eerste keer is reinigend en de tweede keer is verzorgend.
**Aanbevolen producten:**
Co-wash
Wil jij vaker in de week je haar wassen? Overweeg dan de "no-poo" methode, waarbij je je haar alleen met een co-wash wast. Maar
wat is een co-wash precies? Eigenlijk is het alleen een conditioner, sommige merken hebben een milde reiniging toegevoegd aan hun co-wash waardoor het mild reinigd, dit vind je vaak terug bij de kwalitatief hogere merken.
**Aanbevolen producten:**
Stap 2: Verzorging
Verzorging is essentieel om het haar gehydrateerd en gevoed te houden en klitten te voorkomen. Breng de verzorging na het wassen aan en laat deze enkele minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Hoelang het product moet intrekken verschilt per merk en staat vaak op het product aangegeven. Qua verzorging is er een masker of een conditioner. In de CG methode kennen veel van jullie ook de term Deep Conditioner, dit is een andere benaming voor een masker.
Welk product gebruik je wanneer en wat is nou het verschil tussen een masker (deep conditioner) en een conditioner?
- Een conditioner word op hetzelfde moment als een masker gebruikt, namelijk na het reinigen van het haar. Wel is een conditioner minder intensief qua voeding dan een masker. Dit komt omdat een conditioner meer op de oppervlakte blijft en een masker dringt net wat dieper in het haar. Dus wanneer je haar in een gezonde staat is, is alleen een conditioner een prima keuze. Of wanneer je geen tijd hebt voor een masker uiteraard, want de haarschubben moeten na het wassen wel gesloten worden. Een conditioner heeft ook een kortere inwerk tijd dan een masker en kan daarom ook gebruiksvriendelijker zijn. Je kan dus ook eens in de twee weken of eens per maand een masker gebruiken en alle andere wasbeurten alleen een conditioner.
Wil je weten of je haar proteïne nodig heeft?
Hoe te testen:
Elasticiteitstest: Neem een natte schone haarstreng van ongeveer 3 tot 6 haartjes en rek het voorzichtig uit. Als het te veel uitrekt (meer dan 25%) en niet terugspringt, heb je mogelijk proteïne nodig. Als het meteen breekt (minder dan 25%), heb je waarschijnlijk vocht nodig. Rekt die ongeveer 25% dan is je balans ideaal en moet je zorgen dat je dit op peil houd.
Visuele inspectie: Observeer hoe je haar eruitziet en aanvoelt. Pluizigheid, gebrek aan definitie en veranderingen in textuur kunnen aanwijzingen geven.
Probeer proteïne of vochtbehandelingen: Experimenteer met proteïnebehandelingen en vochtinbrengende behandelingen om te zien hoe je haar reageert. Gebruik proteïnebehandelingen als je denkt dat proteïne nodig is en diepe conditioneringsbehandelingen als je vocht nodig hebt.
Houd een haardagboek bij: Noteer hoe je haar reageert op bepaalde producten en behandelingen. Dit kan je helpen patronen te herkennen en beter te begrijpen wat je haar nodig heeft. Soms overzien we niet meer wat we gebruiken en daarom is het altijd handig om het bij te houden als je producten gaat testen. Tip: maak foto's om het visueel te houden.
**Aanbevolen producten:**
Heat Cap
Waarom is een heat cap een goede toevoeging aan je routine? Een heat cap
helpt bij het dieper inwerken van het verzorgingsproduct wat op dat moment in je haar zit. Het gebruik van een heat cap kan vooral gunstig zijn voor diepe conditioning omdat het de vochtinbrengende eigenschappen van de conditioner kan versterken. Onthoud echter dat regelmatig diepe conditioning, zelfs zonder heat cap, essentieel is voor de algehele gezondheid van je haar, vooral als je krullend haar hebt. Pas deze stappen aan op basis van wat het beste werkt voor jouw haartype en behoeften.
Hier is hoe je hem kunt gebruiken:
1. Breng een conditioner of masker aan aan:
Breng een (royale) hoeveelheid diepe conditioner aan op schoon, vochtig haar. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt, vooral op de uiteinden waar het haar vaak het meest beschadigd is.
2. Bedek met een douchemuts of plastic kap:
Plaats een douchemuts of plastic kap over je haar om de cap van binnen schoon te houden.
3. Gebruik de heat cap:
Verwarm de heat cap volgens de instructies van de fabrikant. Plaats deze over de douchemuts of plastic kap op je hoofd. De warmte helpt de haarschubben te openen, waardoor de conditioner dieper in het haar kan doordringen en effectiever kan werken.
4. Laat het inwerken:
Laat de diepe conditioner met de heat cap inwerken gedurende de aanbevolen tijd op de conditioneringsinstructies. Dit kan variëren, maar meestal is het ergens tussen de 20-45 minuten.
5. Spoel grondig uit:
Spoel de conditioner grondig uit met lauw water. Kouder water helpt de haarschubben te sluiten en het haar gladder te maken.
6. Volg de rest van de stylingroutine:
Ga verder met de stylingroutine, beginnend met het aanbrengen van eventueel een leave-in conditioner en vervolgens het gebruik van stylingsproducten.
Bedankt voor het lezen van onze blog! Hopelijk kan je er wat mee en hebben we je meer inzicht kunnen geven in waarom je welke was routine kan kiezen. Tot een volgende blog!
Liefs, Bonita
Comments