top of page

Ranken

Ranken, een woord wat veel voorbij komt op verschillende CG facebook groepen of websites. Maar wat is ranken nou eigenlijk? En wanneer pas je dit toe? Daar gaan wij je in deze blogpost antwoord op geven.


Het begrip "ranken" in de context van een krullenroutine verwijst naar het proces van het aanbrengen van producten, zoals gel of crème, om de krullen te definiëren en te helpen bij het behouden van hun vorm. Ranken is een essentieel onderdeel van de routine voor mensen met natuurlijke krullen of golvend haar, omdat het helpt om pluis te verminderen en de krullen er gedefinieerd en verzorgd uit te laten zien.


Wat is ranken?

Je kamt als ware met je vingers door je haar, je houd hierbij je vingers niet strak tegen elkaar want dan schraap je al het product & water weer uit je haar, het is natuurlijk de bedoeling dat die erin blijven zitten. Verdeel je haar, dit zal helpen om een goed overzicht te houden, en rank van aanzet tot en met punt. Dit is belangrijk omdat je zo ook je punten mooi mee sealt en deze niet kunnen gaan pluizen.

Wanneer pas ik dit toe?

Je kan dit doen wanneer je onder de douche staat met conditioner in je haar, maar om hem als een stylingstechniek te gebruiken pas je het toe na het wassen, wanneer je de stylingsproducten aanbrengt.

Klopt het dat je de ranking techniek ook met een borstel kan uitvoeren?

Ja dit klopt inderdaad. Wij in de salon gebruiken de octopus brush van BoYou om de rankingmethode mee uit te voeren, ook kan een Denman Brush of andere borstels hier bij helpen. Dankzij de Ocotopus brush van BoYou krijg je nog meer volume aan de aanzet en kan je sneller werken omdat de oppervlakte erg groot is van de borstel.

Hier is een algemene stapsgewijze uitleg van hoe het ranken in een krullenroutine kan plaatsvinden:


1. Reinigen: Begin met het wassen van je haar met a.o. een sulfaatvrije krullen-shampoo. Deze reinigt je haar zonder de natuurlijke oliën te strippen, wat essentieel is voor krullend haar. 2. Conditioner: Breng vervolgens een (hydraterende) conditioner aan op je haar. Laat deze conditioner enkele minuten intrekken en spoel hem grondig uit. 3. Rankproduct: Nadat je de conditioner hebt uitgespoeld, breng je een rankproduct aan. Dit kan een krullen-crème, -gel, -mousse of andere stylingproducten zijn die speciaal zijn ontworpen voor krullend haar. Deze producten helpen bij het definiëren van de krullen en het verminderen van pluis. 4. Verdeling: Verdeel het rankproduct gelijkmatig over je haar door je vingers of een grove kam te gebruiken. Zorg ervoor dat het product goed verdeeld is, van de wortels tot de punten.

5. Ranken: Verdeel je haar in 3 afdelingen met klemmen, aan de zijkanten en achter. Je pakt een pluk ongeveer net zo breed als je Octopus Brush. Je kamt met de Octopus Brush die pluk met de tanden omhoog. Doe dit twee keer zodat je haar goed in bundels valt. Hierna pak je weer een volgende pluk uit je klem en herhaal je het ranken. Als je met je vingers rankt let dan op dat je dunnere plukken pakt. Je doet dit over heel je hoofd.

6. Scrunchen: Het scrunchen van je haar is een veelgebruikte techniek in krullenroutines. Buig voorover en knijp voorzichtig in je haar van onderen naar boven om de krullen te activeren en te definiëren. 7. Drogen:

Diffuser: Als je haardroger een diffuser heeft, kun je deze gebruiken om je haar op een (lage) warmte-instelling te drogen. Dit helpt om de krullen te behouden, volume te optimaliseren en pluis te verminderen. Luchtdrogen: Als je de voorkeur geeft aan luchtdrogen, kun je je haar op natuurlijke wijze laten drogen, maar zorg ervoor dat je het niet verstoort terwijl het droogt.

Ploppen: Als je de voorkeur geeft aan ploppen kan je dit ook toepassen.
Na het volgen van deze stappen zou je krullende haar gedefinieerd en glanzend moeten zijn. Het specifieke rankproduct dat je gebruikt, kan variëren afhankelijk van je haartype en persoonlijke voorkeur, dus het kan nodig zijn om verschillende producten uit te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw krullen. Je kan je ook laten adviseren bij een krullen kapper.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page