top of page

Detox versus Final Wash

Als je krullend haar hebt of niet maar wel opzoek bent naar een diepe reiniging of deze nodig hebt, is het essentieel om de juiste producten en methoden te kiezen. Twee populaire opties zijn detox shampoo, (dit is vaak in de vorm van een scrub of klei) en de final wash volgens de Curly Girl Methode (CGM). Hoewel beide methoden gericht zijn op het reinigen van je haar, zijn er belangrijke verschillen. In deze blog bespreken we de verschillen, hoe vaak je ze moet gebruiken en hoe je ze het beste kunt toepassen.Wat is een Detox?

 

Een detox is ontworpen om je haar en hoofdhuid diep te reinigen door het verwijderen van opgebouwde producten, oliën, en onzuiverheden. Detox scrubs of kleien bevatten vaak natuurlijke ingrediënten zoals actieve kool, tea tree olie, of salicylzuur, terwijl klei zoals bentoniet of rhassoul klei wordt gebruikt vanwege hun ontgiftende eigenschappen.


Voordelen:

 • Verwijdert product ophoping en onzuiverheden grondig.

 • Natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor haar en huid.

 • Herstelt de balans van de hoofdhuid.

 • Voed de hoofdhuid.

 • Verbetert de algehele gezondheid van het haar.


Hoevaak gebruik je een detox?

Detoxen mag niet te vaak worden gebruikt, omdat een diepe reiniging niet zovaak nodig is. Bij overmatig gebruik kan het averechts werken omdat je dan ook de goede voedingstoffen in je haar en hoofdhuid verwijdert. Een keer per maand is meestal voldoende, afhankelijk van hoeveel producten je gebruikt en hoe snel je haar olie opbouwt.


Hoe gebruik je de detox?

Dit hang uiteraard af van het merk en de soort detox die jij hebt. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van jouw eigen product.

1. Scrub:

- Maak je haar nat en breng de scrub in scheidingen aan.

- Masseer het goed in je hoofdhuid met een scalp brush en laat het 3-5 minuten intrekken.

- Spoel grondig uit en volg met een bijpassende (deep)conditioner.


2. Klei:

- Als het een poedersubstantie is moet je hem eerst mengen. Meng de klei met water (of appelazijn) tot een pasta. Sommige zijn al voor gemengd, lees goed de gebruiksaanwijzing.

- Breng de klei aan op nat haar en hoofdhuid, masseer in met een scalp brush.

- Laat het 15-20 minuten intrekken.

- Spoel grondig uit en gebruik daarna een diepe conditioner.

Wat is een Final Wash volgens de Curly Girl Methode?

 

De final wash is een essentiële stap binnen de Curly Girl Methode. Het wordt gebruikt om alle siliconen, sulfaten, en andere opbouw te verwijderen voordat je begint met CGM. Dit zorgt voor een schone start zodat je CGM-vriendelijke producten optimaal hun werk kunnen doen. Final washes bevatten vaak sulfaten die, hoewel effectief, chemische ingrediënten bevatten die schade kunnen veroorzaken aan haar en huid. Daarom gaat onze persoonlijke voorkeur hier niet naar uit.


Voordelen:

- Verwijdert siliconen en andere opbouw van niet-CGM producten.


Hoe Vaak Te Gebruiken:

De final wash is meestal een eenmalige stap voordat je overstapt naar CGM, maar kan herhaald worden als je per ongeluk producten hebt gebruikt die niet CGM-vriendelijk zijn.


Hoe Te Gebruiken:

1. Kies een sulfaatshampoo zonder siliconen.

2. Maak je haar nat en breng de final wash shampoo aan.

3. Masseer goed in je hoofdhuid en haar.

4. Spoel grondig uit.

5. Volg met een CGM-vriendelijke conditioner en stylingsproducten.


Samenvatting en Tips

 

- Detox: Voor een diepe, natuurlijke reiniging en het verwijderen van opbouw en onzuiverheden. Gebruik eens per maand. Niet schadelijk voor haar & hoofdhuid.

- Final Wash: Eenmalige reiniging bij de overgang naar de Curly Girl Methode om siliconen en andere opbouw te verwijderen. Bevat vaak chemische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn.


Tips:

 1. Test nieuwe producten altijd op een klein stukje huid om allergische reacties te voorkomen.

 2. Volg elke diepe reiniging op met een hydraterende conditioner of diepe conditioner om uitdroging te voorkomen.

 3. Gebruik het niet te vaak!

 4. Let goed op de ingrediëntenlijst van producten om ervoor te zorgen dat ze passen bij jouw specifieke haarbehoeften.


Of je nu kiest voor een detox of een final wash, het belangrijkste is om te luisteren naar je haar en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Met de juiste zorg en aandacht kunnen je krullen er gezond en stralend uitzien!


Wat heeft jouw voorkeur?

 • Detox

 • Final Wash
10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page